diumenge, 8 de juny del 2014

Jornada divulgativa "Entre el gel i el foc"

El dissabte 7 de juny, una vintena de socis d'AVAMET es van reunir a les instal·lacions d'AEMET a València per gaudir d'unes interessants conferències a càrrec de prestigiosos professionals de l'agència meteorològica.
 
Toni Rubio, vice-president d'AVAMET, i Manuel Bañón
 
En primer lloc, Manuel Bañón va fer una emotiva exposició de les seues vivències a les bases científiques de l'Antàrtida: 11 viatges realitzant tasques centrades en la instal·lació i manteniment d'estacions meteorològiques en condicions extremes, entre altres coses.
 
El climatòleg José Ángel Núñez, el cap de secció de climatologia del Centre Territorial d'AEMET a València, va mostrar algunes de les eines que s'utilitzen per a estudiar fenòmens severs (tornados, tempestes amb pedra, supercèl·lules), així com una distribució territorial dels mateixos.
 
 
El climatòleg José Ángel Núñez
 
També interessant va ser la ponència de Modesto Sánchez, mostrant la influència de les condicions meteorològiques en l'evolució dels incendis forestals i la informació que es lliura a les brigades d'extinció dels mateixos. Unes interessants animacions aclarien alguns dels conceptes exposats.
 
Modesto Sánchez
 
Després del dinar en un restaurant pròxim a la sala de conferències, va arribar la taula redona, en la qual els ponents van debatre amb els aficionats diverses qüestions, com ara detalls de les seues últimes investigacions, el dia a dia en una base antàrtica, experiències en la predicció de fenòmens severs, la relació amb els aficionats, etc. De manera unànime es van mostrar crítics amb algunes decisions de l'agència pel que fa al funcionament intern de la mateixa, amb l'esperança, això sí, de què no afecten a les informacions meteorològiques que arriben al gran públic.
 
Els socis d'AVAMET van omplir la sala de conferències
 
Agraïm la bona predisposició d'estos professionals davant les inquietuds dels aficionats i la voluntat d'involucrar-se en futures trobades conjuntes de convivència i formació.
 
Cap al dinar! La sobretaula, com ja és habitual, es va allargar